1 POST DE ASISTENT DE CERCETARE (AC), perioadă determinată: 15.03.2016-30.09.2017
Director de proiect : Dr. Tinca Prunea
Instituția gazda: Institutul de Cercetări al Universității București
Date de contact: Dr. Tinca Prunea, tinca.prunea@icub.unibuc.ro

Conditiile necesare pentru ocuparea postului :
1. Studii de licenta si masterat si statutul de doctorand in stiinte umaniste (filosofie, istorie, filologie-limbi straine/studii culturale, stiinte politice, teologie).
2. O buna cunoastere a limbii franceze si/sau a limbii germane, si o buna cunoastere a limbii engleze. O cunoastere medie a limbilor italiana, spaniola sau latina constituie un avantaj.
3. Abilitati organizatorice si de comunicare, capacitatea de a colabora si de a lucra in echipa.
Cunoasterea filosofiei, a literaturii, a istoriei si/sau a teologiei secolului al XVIII-lea (cu precadere a filosofiei lui Kant si/sau a protestantismului) sau a gandirii secolului al XVIII-lea in sens larg, constituie un avantaj.

Descrierea activitatilor corespunzatoare postului :
1. Cercetare-documentare pe tema specifica proiectului.
2. Participarea la seminariile organizate de echipa de cercetare.
3. Diseminarea rezultatelor proiectului prin participarea la activitati organizate de echipa proiectului (conferinte, prelegeri etc).
4. Participarea la organizarea conferintelor din cadrul proiectului.
Asistentul de cercetare va primi un salariu lunar, va beneficia de un mediu de cercetare international stimulant si competitiv si va avea acces la baze de date internationale. Va putea beneficia de stagii de cercetare si de deplasari in strainatate pentru conferinte si colocvii.

Concurs
Tematica :
– conceptele centrale ale Iluminismului european, cu precadere in Franta si in spatiul german
– redefinirea filosofiei in sec. al XVIII-lea prin emanciparea stiintelor, cu precadere in prima jumatate a sec. al XVIII-lea in Franta si in spatiul german
– problema metodei universale si a aplicarii ei in filosofie, cu precadere in prima jumatate a sec. al XVIII-lea in Franta si in spatiul german
– critica sistemelor filosofice si valorizarea experientei in prima jumatate a sec. al XVIII-lea in Franta si in spatiul german
– conceptul de „philosophe” in sec. al XVIII-lea

Bibliografia :
BARTHOLMÈSS, Christian, Histoire philosophique de l’Académie de Prusse depuis Leibniz jusqu’à Schelling, vol. I, Paris, 1850, pp. 139-205.
CASSIRER, Ernst, Die Philosophie der Aufklärung, Tübingen, 1932 ; trad. rom. A. Pop, Filosofia Luminilor, Pitesti, 2005.
HAZARD, Paul, La pensée européenne au XVIIIe siècle. De Montesquieu à Lessing, Paris, 1963 ; trad. rom. V. Grecu, Gandirea europeana in secolul al XVIII-lea : de la Montesquieu la Lessing, Bucuresti, 1981: partea I cap. 3; partea a II-a, cap. 2 si 7; partea a III-a, cap. 2 si 4.
KANT, Immanuel, „Beantwortung der Frage: Was ist Aufklärung ?” (in Kant, Werke, Akademieausgabe, vol. VIII, pp. 33 sq.); trad. rom. A. Boboc, Ce este “luminarea”? Teze, definitii, semnificatii, Bucuresti, 2005.
TONELLI, Giorgio, „Analysis and Synthesis in the XVIIIth Century Philosophy Prior to Kant”, Archiv für Begriffsgeschichte, 20, 1976, p. 178-213; „Der Streit über die mathematische Methode in der ersten Hälfte des 18. Jahrhunderts”, Archiv für Philosophie, 9/1959, pp. 37-66; „The ‘Weakness’ of Reason in the Age of Enlightenment”, Diderot-Studies, Droz, 14/1971, pp. 217-244; “La philosophie allemande de Leibniz à Kant”, in Histoire de la philosophie II (Encyclopédie de la Pléiade), sous la dir. de Y. Belaval, vol. II.2, Paris, 1973, pp. 728-775.

Probele de concurs: proba de dosare si interviu.

Pentru a aplica, va rugam sa depuneti dosarul de concurs la sediul Rectoratului Universitatii Bucuresti, din Bd. Mihail Kogalniceanu nr 36-46, Bucuresti, la Directia de Resurse Umane.
Dosarul de concurs trebuie sa cuprinda, pe langa documentele oficiale :
1. O scrisoare de motivare.
2. O lucrare reprezentativa.
3. Un rezumat de cel putin o pagina al proiectului de doctorat.
4. In cazul in care candidatul a obtinut certificate oficiale de cunoastere a unei/unor limbi straine, este rugat sa le puna la dosar.
Va rugam sa trimiteti documentele 1, 3 si CV-ul si pe adresa de mail tinca.prunea@icub.unibuc.ro.

Comisia de concurs :
Dr. Tinca Prunea (presedinte)
Conf. Dr. Sorana Corneanu
Lect. Dr. Sorin Costreie

Comisia de contestatii :
Prof. Dr Vlad Alexandrescu (presedinte)
Dr. Cristian Ciocan
Dr. Mihnea Dobre

Locul de desfasurare a concursului : ICUB, Str. Dimitrie Brandza nr. 1, 060102 Bucuresti
Calendarul concursului:
– Depunerea dosarelor :02.02.2016 – 02.03.2016
– Interviu : TBA
– Contestatii : TBA
– Rezultate finale : TBA

Advertisements