scan_003

Apaczai Csere Janos 1625 – 31 decembrie 1659

Între 1636 și 1648 studiaza filosofia, teologia și limbile orientale la Cluj și Alba Iulia. La propunerea lui Johann Heinrich Bisterfeld (filosof german influențat de Ramus, conducător al Academiei din Alba Iulia), episcopul reformat Istvan Katona îl trimite pe Apaczai să studieze în Olanda, la Franeker, Leiden si Utrecht.

În 1651 își obține doctoratul în teologie la Universitatea din Harderwijk.

În 1653 este chemat în Transilvania de către principele Gheorghe Rakoczi al II-lea și devine profesor de matematică, fizică și mecanică la Colegiul din Alba Iulia.

În 1655 moare Bisterfeld și Basirius ajunge conducător al Colegiului din Alba Iulia. Din cauza ideilor sale puritane intră în conflict cu principele și restul corpului profesoral și este transferat la Cluj, un centru academic mult mai slab, unde il urmeaza și câțiva studenți.

Moare la 34 de ani la Cluj.

Printre altele, scrie Enciclopedia Maghiară (a cărei pagină de titlu o puteți vedea în imaginea de mai sus), prima carte importantă în limba maghiară, publicată la Utrecht, și Principia philosophia, un tratat de filosofie rămas în manuscris.

Principalele surse ale Enciclopediei: filosofia lui Descartes, logica lui Ramus, logica lui Amesius, matematica lui Ramus și Snell, fizica lui Descartes, astronomia lui Copernic și Descartes, istoria lui Altusius și Enciclopedia baconianului Alsted.

Advertisements